czwartek, 30 maja 2013

Bakaliowe placki śniadaniowe



   Jak zapewne szybko się zorientujecie jestem strasznym łasuchem. W związku z tym pojawi się tutaj wiele przepisów na słodko ;)
   Dziś bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne placki śniadaniowe. Przepis ten pozwala na duzą dowolność, ponieważ można je przyrządzać za każdym razem nieco inaczej w zależności od tego, na co w danej chwili mamy ochotę. Z podanej niżej ilości składników wychodzi ok 6-8 placków.

Składniki:
3 łyżki mąki żytniej razowej/ orkiszowej
1 łyżka mąki jaglanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju- u mnie lniany
ok 1/3 szklanki mleka  roślinnego/ wody
szczypta soli
ulubione przyprawy- w tym przypadku cynamon, kardamon i imbir
ulubione bakalie- dziś 3 morele suszone na słońcu, 3 orzechy włoskie, suszona żurawina

   Na początek mieszamy razem 2 rodzaje mąki z sodą, solą przyprawami i olejem. Nastepnie stopniowo dolewamy mleko lub wodę do uzyskania gęstej masy. Na końcu dorzucamy ulubione bakalie.
   Ja moją mąkę jaglaną uzyskuję przez zmielenie kaszy jaglanej w młynku do kawy i niczym nie odbiega od tej kupionej w sklepie ze zdrową zywnością.
   Na rozgrzanej patelni teflonowej furnujemy niezbyt grube placki, których kształt też zależy wyłącznie od naszych upodobań. Smażymy na średnim ogniu ok 1min na każdej stronie.
 
   Placki można podawać z owocami, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Idealna dawka energii na dobry począteg dnia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz