niedziela, 26 maja 2013

Owsiana szarlotka



   Na dobry początek coś słodkiego. Dziś Dzień Matki, więc zdecydowałam się na wegańskie ciacho... Efekt był fantastyczny!!! Był, bo ciasto już zniknęło ;) Przepis jest niesamowicie prosty i można go zrobić praktycznie zawsze, ponieważ składniki zawsze znajdziecie w swojej kuchni.

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka cynamonu
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 garść orzechów włoskich
3 jabłka
1/4 szklanki oleju lnianego
1/4 szklanki mleka roślinnego

   W misce mieszamy płatki, mąkę, sodę, imbir, cynamon i cukier. Nastepnie dodajemy mleko i olej. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z orzechami dodajemy do reszty składników. Otrzymana masa będzie lekko sypka. Całość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pozostaje nam rozkoszować sie pysznym i zdrowym ciastem.

   Ktoś chętny? Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz