niedziela, 2 czerwca 2013

Szybkie ciasto czekoladowe



   Tradycji musi stać się za dość- czas na coś słodkiego. Wczorajszy Dzień Dziecka zaowocował nowym wegańskim ciachem w spisie rzeczy ulubionych. Ciasto jest pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania. Nie wygląda jak zakalec, świetnie wyrasta i nie opada. 

Skład:
2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki sody
4 łyzki kakao
3/4 szklanki cukru trzcinowego
cynamon i kardamon
2 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
2 łyżki octu jabłkowego
garść orzechów włoskich
3 łyżki dżemu wiśniowego


   W pierwszej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej miksujemy składniki mokre, do których stopniowo dodajemy zawartość pierwszej miski. Masa będzie miała dość rzadką konsystencję. Na koniec, gdy masa stanie się nieco bardziej puszysta dodajemy dżem i orzechy.
  Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przelewamy masę. Ciasto pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka.

   Ciacho okazało się pyszne i skusiła się na nie nawet niezbyt wegańska część domowników. Następnym razem na pewno spróbuję przekształcić ten przepis na piernik. Wydaje mi się, że efekt będzie oszałamiający ;) Podzielcie się swoimi wrażeniami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz